Impost sobre patrimoni
Impost sobre el Patrimoni
Tinc l'obligació de declarar l'Impost sobre el Patrimoni?
Existeix obligació de presentar la declaració per l'Impost sobre Patrimoni si es dona alguna de les següents circumstàncies:
-
La seua quota tributària, determinada d'acord amb les normes de l'Impost, i una vegada aplicades les deduccions o bonificacions que procedisquen, resulta a INGRESSAR.
A aquest efecte, tinga en compte que, en la Comunitat Valenciana el mínim exempt, és de 500.000 € amb efectes des del 01/01/2021, per la qual cosa afecta el patrimoni del qual siga titular a 31/12/2021 (que es declararà en el 2022), i successius.
Per tant, en la Comunitat Valenciana, si la base imposable determinada d'acord amb les normes de l'Impost, és igual o inferior 500.000 € no existeix obligació de declarar.
-
No donant-se l'anterior circumstància, el valor dels seus béns o drets, determinat d'acord amb les normes reguladores de l'Impost, resulta SUPERIOR a 2.000.000 d'euros.
Per a determinar la concurrència d'aquesta circumstància, han de tindre's en compte tots els béns i drets del subjecte passiu, estiguen o no exempts de l'Impost, computats sense considerar les càrregues i gravàmens que disminuïsquen el valor d'aquests, ni tampoc els deutes o obligacions personals de les quals haja de respondre el subjecte passiu.
Les persones mortes l'any, qualsevol dia anterior al 31 de desembre, no tenen obligació de declarar per aquest Impost.
Ha de tindre en compte les següents indicacions per a l'autoliquidació de l'Impost:
-
Les autoliquidacions de l'Impost sobre el Patrimoni hauran de confeccionar-se des del formulari web del model 714 al qual podrà accedir utilitzant l'opció "Servei tramitació de declaració de Patrimoni", disponible en la Seu Electrònica de l'Agència Estatal d'Administració Tributària.
-
La presentació electrònica per Internet pot realitzar-se utilitzant els següents sistemes electrònics d'identificació, autenticació i signatura:
-
Certificat electrònic reconegut emés d'acord amb el que es preveu en l'article 2. a).1r de l'Ordre HAP/2194/2013, de 22 de novembre
-
Sistema Cl@ve PIN d'acord amb el que es preveu en l'article 2. a).2n de l'Ordre HAP/2194/2013, de 22 de novembre.
-
Número de referència: com en exercicis anteriors, podran també presentar-se electrònicament per Internet mitjançant la consignació del Número d'Identificació Fiscal (NIF) de l'obligat tributari o obligats tributaris i del número o números de referència posats a la disposició del contribuent per l'Agència Estatal d'Administració Tributària per a l'IRPF..
Tinga en compte que si presenta la declaració amb Número de referència ha de domiciliar el pagament de la quota. Si no vol o no pot domiciliar-ho, abans de la presentació ha de dirigir-se a la seua entitat financera per a realitzar el pagament i obtindre el NRC (Número de referència Complet) que justifica el pagament.
Per a obtindre el NRC, aporte a la seua entitat la informació següent:
-
Model: 714
-
Exercici: any corresponent que es declara
-
Període: 0A (zero A)
-
Quota: import exacte amb decimals
Rebrà un codi, guarde'l.
La presentació de l'autoliquidació mitjançant NRC està necessàriament vinculada a la presentació i ingrés simultani de l'autoliquidació per a la qual se sol·licita el NRC. Si no es realitza de manera simultània, i s'ingressa una autoliquidació que ja ha sigut presentada prèviament a sol·licitud de NRC, l'ingrés no apareixerà vinculat a la presentació.
No obstant això, per a qualsevol dubte o problema, contacte amb l'ATV per a poder assistir-li mitjançant la cita prèvia telefònica. enlazar
-
-
Sense perjudici de la possibilitat de sol·licitar l'ajornament o fraccionament del pagament el pagament del deute tributari resultant de l'Impost sobre el Patrimoni podrà realitzar-se en efectiu, mitjançant deute o càrrec en compte o mitjançant domiciliació bancària, en els mateixos termes que es preveuen per al pagament en efectiu en una sola vegada de l'IRPF.
Així mateix, el pagament o extinció dels deutes tributaris podrà realitzar-se:
-
Mitjançant el lliurament de béns integrants del Patrimoni Històric Espanyol que estiguen inscrits en l'Inventari General de Béns Mobles o en el Registre General de Béns d'Interés Cultural, d'acord amb el que es disposa en l'article 73 de la Llei 16/1985, de 25 de juny, del Patrimoni Històric Espanyol (Art. 36.dues Llei Impost Patrimoni).
-
Per compensació amb crèdits tributaris reconeguts per acte administratiu a favor del mateix obligat tributari, en els termes previstos en els articles 71 i següents de la Llei General Tributària i d'acord amb les condicions i el procediment establits en els articles 55 i següents del Reglament General de Recaptació.
Quan hagen de presentar declaració per l'Impost sobre el Patrimoni els subjectes passius per obligació real, el depositari o gestor dels béns o drets dels no residents respondrà solidàriament de l'ingrés del deute tributari corresponent a aquest Impost pels béns o drets depositats o la gestió dels quals tinga encomanada, en els termes previstos en l'article 42 de la Llei General Tributària (art. 6.Tres LIP).
Si en presentar la seua autoliquidació opta per sol·licitar un ajornament o fraccionament ha de dirigir-se al Departament de Gestió de l'ATV.
Si amb anterioritat a rebre la resolució de l'ATV que concedisca o denegue l'ajornament/fraccionament, Vosté vol realitzar algun ingrés parcial, ha de sol·licitar prèviament una carta de pagament al Departament de Recaptació de l'Agència Tributària Valenciana. En aquest cas, ha de tindre en compte que els pagaments parcials realitzats mitjançant un codi NRC () que no estiguen vinculats a una carta de pagament, no constaran com a ingrés davant l'òrgan gestor de l'ATV.
Informació bàsica sobre l'Impost
Fet imposable
Titularitat de béns i drets de contingut econòmic a 31 de desembre de cada any.
Subjecte passiu
Són subjectes passius de l'impost les persones físiques.
1. Amb caràcter general, tributen per obligació personal les persones físiques que tenen la residència habitual en el territori espanyol, que han de declarar el conjunt de béns i drets de contingut econòmic dels quals siguen titulars a 31 de desembre, independentment del lloc on estiguen situats els béns o es puguen exercir els drets, deduint les càrregues i els gravàmens de naturalesa real que disminuïsquen el valor dels béns i els drets respectius, com també els deutes i les obligacions personals que haja de respondre el declarant.
2. Tributen per obligació real les persones que no tenen la residència habitual en el territori espanyol i són titulars de béns o drets que estan situats, es poden exercir o s'han de complir en el territori espanyol en 31 de desembre, deduint les càrregues i els gravàmens de naturalesa real que afecten aquests béns o drets, com també els deutes per capitals que s'han invertit.
Base imposable
Tinga en compte l'existència de béns exempts amb els requisits previstos en la LIP i en el Reial decret 1704/1999, de 5 de novembre, pel qual es determinen els requisits i condicions de les activitats empresarials i professionals i de les participacions en entitats per a l'aplicació de les exempcions corresponents en l'Impost sobre el Patrimoni. Així, estan exempts:
-
Els béns que integren el patrimoni històric espanyol que estiguen inscrits en el Registre general de béns d'interés cultural o a l'Inventari general de béns mobles, com també aquells que s'hagen qualificat com a béns d'interés cultural per part del Ministeri de Cultura i estiguen inscrits en el registre corresponent.
-
Els béns que integren el patrimoni històric de les comunitats autònomes.
-
Determinats objectes d'art i antiguitats.
-
L'aixovar domèstic.
-
Els drets de contingut econòmic en els instruments següents:
-
Els drets consolidats dels partícips i els drets econòmics dels beneficiaris en una pla de pensions.
-
Els drets de contingut econòmic que corresponguen a primes satisfetes als plans de previsió assegurats definits en l'article 51.3 de la Llei de l'IRPF.
-
Els drets de contingut econòmic que corresponguen a aportacions efectuades pel subjecte passiu als plans de previsió social empresarial regulats a l'article 51.4 de la Llei de l'IRPF.
-
Els drets de contingut econòmic derivats de les primes satisfetes pel subjecte passiu als contractes d'assegurança col·lectiu, diferents dels plans de previsió social empresarial, que instrumenten els compromisos per pensions assumits per les empreses, en els termes que preveu la disposició addicional primera del text refós de la Llei de regulació dels plans i els fons de pensions, i la normativa de desplegament corresponent, com també els derivats de les primes satisfetes pels empresaris als contractes d'assegurança col·lectiu esmentats.
-
Els drets de contingut econòmic que corresponguen a primes satisfetes a les assegurances privades que cobrisquen la dependència definits en l'article 51.5. de la Llei de l'IRPF.
-
6. Els drets derivats de la propietat intel·lectual o industrial, mentre formen part del patrimoni de l'autor i, en el cas de la propietat industrial, sempre que no estiguen afectes a activitats econòmiques.
7. Els valors pertanyents a no residents els rendiments dels quals estiguen exempts en virtut del que disposa l'article 14 del text refós de la Llei de l'impost sobre la renda de no residents, aprovat pel Reial decret legislatiu 5/2004, de 5 de març.
8. El patrimoni empresarial i professional.
9. Les participacions en determinades entitats empresarials i professionals.
10. L'habitatge habitual del contribuent, amb un import màxim de 300.000 euros.
Base liquidable
Per a determinar la base liquidable dels subjectes passius residents en la Comunitat Valenciana, la base imposable s'ha de reduir l'import del mínim exempt de tributació, que ascendeix:
Quantia | Aplicació |
500.000 euros | Per als subjectes passius per obligació personal de l'impost que residisquen habitualment en la Comunitat Valenciana. |
1.000.000 euros | Per a contribuents amb discapacitat psíquica, amb un grau de minusvalidesa igual o superior al 33%, i per a contribuents amb discapacitat física o sensorial, amb un grau de discapacitat igual o superior al 65%. |
Quota íntegra
La quota tributària dels subjectes passius residents en la Comunitat Valenciana s'obté d'aplicar a la base liquidable l'escala de gravamen següent:
Base liquidable (fins a euros) | Quota (euros) | Resta base liquidable (fins a euros) | Tipus aplicable (percentatge) |
0,00 | 0 | 167.129,45 | 0,25 |
167.129,45 | 417,82 | 167.123,43 | 0,37 |
334.252,88 | 1.036,18 | 334.246,87 | 0,62 |
668.499,75 | 3.108,51 | 668.499,76 | 1,12 |
1.336.999,51 | 10.595,71 | 1.336.999,50 | 1,62 |
2.673.999,01 | 32.255,10 | 2.673.999,02 | 2,12 |
5.347.998,03 | 88.943,88 | 5.347.998,03 | 2,62 |
10.695.996,06 | 229.061,43 | En adelante | 3,5 |
Quota a ingressar
A l'efecte de determinar la quota a ingressar ha de tindre en compte:
-
LIMITACIÓ DE LA QUOTA ÍNTEGRA I QUOTA MÍNIMA DE L'IMPOST. Aplicable només als subjectes passius sotmesos a l'Impost per obligació personal.
La suma de la quota íntegra de l'impost sobre el patrimoni conjuntament amb les quotes de l'IRPF (quota íntegra general i quota íntegra de l'estalvi) no pot superar el 60% de la suma de les bases imposables, general i de l'estalvi, de l'IRPF (hi ha tindre en compte que l'article 31 de la Llei de l'impost sobre el patrimoni introdueix determinades precisions sobre les partides que fa falta excloure o afegir a l'efecte de determinar l'import de la base imposable i la quota íntegra de l'estalvi de l'IRPF, i també de determinar la quota íntegra de l'impost sobre el patrimoni).
Si es produeix un excés del límit del 60%, l'excés s'ha de reduir en la quota de l'impost sobre el patrimoni, i la reducció no pot superar el 80% d'aquesta quota. És a dir, s'estableix una quota mínima no reduïble en l'impost sobre el patrimoni equivalent al 20% de la quota íntegra del mateix impost.
Si els components d'una unitat familiar han optat per la tributació conjunta en l'IRPF, el límit de les quotes íntegres conjuntes d'aquest impost i de la de l'impost sobre el patrimoni es calcula acumulant les quotes íntegres reportades pels components de la unitat familiar en l'impost sobre el patrimoni. La reducció que, en el seu cas, s'haja de practicar ha de prorratejar-se entre els subjectes passius de manera proporcional a les quotes íntegres respectives en l'impost sobre el patrimoni.
-
DEDUCCIÓ PER IMPOSTOS SATISFETS A l'ESTRANGER. Aplicable als subjectes passius per obligació personal de contribuir, i sense perjudici del que disposen els tractats o els convenis internacionals. De la quota d'aquest impost s'ha de deduir, per causa de béns situats fora d'Espanya i de drets que es puguen exercir o que s'hagen de complir fora d'aquest territori, la quantitat menor de les dues següents:
-
-
L'import efectiu que s'haja satisfet a l'estranger en raó de gravamen de caràcter personal que afecte els elements patrimonials computats en aquest impost.
-
El resultat d'aplicar sobre la part de la base liquidable gravada a l'estranger el tipus mitjà efectiu de gravamen d'aquest impost.
-
Què puc fer si no estic d'acord amb el valor de referència del meu immoble?
- No existeix valor de referència per als immobles rústics amb construcció, per exclosos de l'àmbit d'aplicació del règim en virtut del qual s'han determinat els valors de referència per a 2022
- Tampoc existeix valor de referència per als immobles que no es troben inclosos en l'àmbit d'aplicació de la corresponent resolució de la Direcció General del Cadastre sobre elements precisos per a la determinació del valor de referència, o quan concórreguen les causes de tipus tècnic que es prevegen en aquesta.
- En el seu cas, i quan així es justifica per la Direcció General del Cadastre, no existeix valor de referència quan l'immoble es troba inclòs en algun dels plans de treballs de valoració cadastral, manteniment, actualització, regularització o inspecció de la Direcció General del Cadastre, o està sent objecte d'un procediment d'incorporació d'alteracions al Cadastre, amb la finalitat de garantir la correspondència de la seua descripció cadastral amb la realitat immobiliària.
On i com puc conéixer el valor de referència del meu immoble a una determinada data?
Què són els factors de minoració aprovats per l'Ordre Ministerial HFP/1104/2021, de 7 d'octubre?
El dia 29 d'octubre de 2021 s'han publicat en la Seu Electrònica del Cadastre (www.sedecatastro.gob.es), les següents resolucions:
- Resolució de la Direcció General del Cadastre, sobre elements precisos per a la determinació dels valors de referència dels béns immobles urbans de l'exercici 2022.
- Resolució de la Direcció General del Cadastre, sobre elements precisos per a la determinació dels valors de referència dels béns immobles rústics de l'exercici 2022.
Aquestes resolucions tenen per objecte detallar la manera d'individualitzar el valor de referència de cada immoble a partir dels mòduls de valor mig corresponents, per mitjà de coeficients i regles de càlcul.
Què són els mapes de valors publicats en la Seu Electrònica del Cadastre?
- Es divideix el territori de cada municipi en zones anomenades àmbits territorials homogenis.
- Es defineix el producte immobiliari representatiu en cada àmbit, per a cada ús: immoble les característiques constructives del qual i de superfície són típiques en aquest.
- Es calcula un mòdul de valor mitjà per a cada producte immobiliari, a partir dels preus de totes les compravendes d'immobles produïdes.
- D'aquesta manera, en el mapa urbà residencial, en cada àmbit es mostren les característiques de l'habitatge representatiu, i el valor mitjà en euros per metre quadrat de construcció (en el cas d'habitatges aïllats o apariats o de pisos) i en euros (habitatges unifamiliars). En el cas del mapa urbà de garatge-aparcament, en cada àmbit assenyala en euros el valor mitjà de la plaça de garatge típica.
- Es divideix el territori de cada Comunitat Autònoma en àmbits territorials homogenis: zones geogràfiques que engloben diversos municipis.
- S'obtenen els mòduls de valor mitjà en euros per hectàrea per cada grup de cultius similars en cada àmbit, a partir dels preus de totes les compravendes produïdes.
- Així, en el mapa rústic, ofereixen, en cada àmbit format per agrupació de municipis, el valor mitjà en euros per hectàrea de cada cultiu representatiu.
Com es determina el valor de referència dels immobles?
Quines diferències existeixen entre el valor cadastral i el valor de referència dels immobles?
Quina funció té el valor de referència i a quins impostos afecta?
Què és el valor de referència d'un immoble?